Чому підприємствам вигідно придбання роботів: забобони і факти

При наявності численних переваг, властивих промисловому роботу, в першу чергу привертають увагу користувачів не його функції, а вартість. Це цілком справедливо, враховуючи той факт, що кожне підприємство прагне максимальним чином оптимізувати свої витрати, а комерційне виробництво – отримати найбільший прибуток. Через високу вартість введення роботів у процес виробництва не передбачається. Але чи дійсно такий підхід ефективний, якщо проаналізувати “автоматичний КПД” для виробничого комплексу в цілому?

Промисловий робот обходиться недешево, що слід об’єктивно визнати. Але як виглядають ці цифри на фоні вартості всього іншого обладнання підприємства? Зрозуміло, робот не є еквівалентом верстата, його призначення лише в тому, щоб замінити живий персонал. Однак, для початку варто розібратися у всіх подробицях.

Надихаючим фактором є падаюча вартість робота в промисловості протягом останнього десятиліття: вона зменшилася більш ніж, на 50%. Додатково до всього, експерти припускають подальше зниження ціни як мінімум, на 20%. Таким чином, протягом найближчих п’яти років вартість робота буде тільки падати, а продуктивність – зростати з кожним роком більш, ніж на 5%.

Якщо ж врахувати заробітну плату співробітника, якого замінюють роботом, то вартість останнього вже не здасться особливо високою, хоча дане обчислення проводиться не настільки однозначно.

Спершу розглянемо технології країн, у яких все добре. Середня зарплата співробітника робочої спеціальності прирівнюється до 3 000 доларів щомісяця, що протягом року складе трохи більше 36 000. Приблизно таку суму необхідно виділити на придбання промислового робота. З цього випливає, що через рік робот окупить себе, після чого підприємство почне отримувати свою вигоду.

Відповідно до досліджень, завдяки автоматизації промисловості, економія за рахунок зарплатного сектора складе понад 20% до 2025 року. На прикладі Південної Кореї, держави з відмітним рівнем роботизації, економія ресурсів підприємства складе більше 30%.

Цікаво, чого можна чекати щодо роботизації в Україні? Наприклад, підприємство впроваджує робота, який займає місце зварника. Для підрахунку скористаємося готової цифрою з теорії, ті самі 36 000 доларів у порівнянні з витратами на зарплату. Кваліфікований фахівець отримує близько 20 000 гривень щомісяця, але для компаніїроботодавця він обходиться в 30 000 гривень з урахуванням податкових відрахувань.

Цей підсумок округлимо і вийде приблизно 1000 доларів в місяць, а це означає, що в Україні колаборативний робот виправдає витрати через три роки. Результат не найгірший. Залишилося зробити деякі уточнення в обчисленнях.

Від нашої уваги не повинен ховатися той факт, що робот здатний працювати безперервно і цілодобово, не втрачаючи протягом часу коефіцієнта продуктивності і якості. Тому його вироблення виявиться більше. Роботу не потрібне спеціальне освітлення, обігрів приміщення, він не вимагає ні їдальні, ні душової або туалету.

Крім усього, щоб дізнатися економічну ефективність співробітника, необхідно взяти до уваги такі витрати:

  • в рахунок охорони праці;
  • на кондиціонування і опалення приміщень;
  • витрата на компенсацію браку;
  • внаслідок простою через прогули і інших причин.

Перелік же додаткових витрат при роботизації торкнеться наступні категорії:

  • амортизація основних фондів;
  • податок на майно;
  • витрати електроенергії для експлуатації робота;
  • вартість програмування;
  • витрати на сервісне обслуговування автоматики.

Взявши до уваги все перераховане, власнику підприємства крім термінів окупності стають доступними такі дані зі сфери інвестування, як поточна вартість, індекс прибутковості інвестицій, внутрішня норма прибутковості. У підсумку виявиться, що робот коштує не так вже й дорого, у порівнянні з перевагами, які він здатний забезпечити.

Можливо, вас зацікавлять наступні розділи сайту:

Напишите нам

×
Write to us

×
Напишіть нам

×