Індустрія 4.0

У промисловій діяльності постійно ведуться зміни. Викликані вони впливом постійного прогресу інформаційних технологій. Це дозволяє підвищити рівень якості послуг і продукції, що виготовляється, що не може не відбиватися на впевненості і лояльності клієнтів. А постійно оновлювані бізнес-плани і сучасні підходи, що народжуються в Індустрії четвертої версії, дозволяють виробникам тримати прибуток на хорошому рівні. В результаті задовольняються потреби клієнтів, а за рахунок підвищення прибутку виробник здатний вкладатися в удосконалення продукції.

У 2011 вперше «Індустрія 4.0» з’явивлася як термін в Європі. Це сталося на виставці промислових досягнень в німецькому місті Ганновер. Поштовхом до розвитку Індустрії четвертої версії послужила заява німецького уряду про важливість повсюдного використання у виробництві інформаційних технологій. Після чого була сформована офіційна група співробітників, що складається з висококваліфікованих професіоналів, яка зайнялася розробкою стратегії перетворення звичайних промислових підприємств в, так звані, «розумні».

Цим нововведенням стали користуватися багато країн активно вивчаючі нові технології . В результаті чого синонімом до четвертої за рахунком «революції» в промисловій галузі закріпилося позначення «Індустрія 4.0». За рахунок єднання реального світу з віртуальністю, з’являються нові кібернетичні комплекси, які з’єднуються в загальну цифрову систему. Саме цей прогрес і відбивається в суті «Індустрії чотири-нуль».

Важливими складовими новітніх галузей промисловості, є «розумні» конвеєри і роботизовані заводи. Завдяки четвертій революції, відбувається великомасштабна автоматизація всіх виробничих етапів і процесів.

Завдяки впровадженню автоматизації, стали доступні наступні етапи виробництва:

  • віртуальне проектування продукції;
  • створення дубліката вироба в цифровому вигляді;
  • колективна робота інженерного і дизайнерського складу в одному комп’ютерному конструкторському відділі;
  • налаштування високотехнологічного обладнання віддаленим способом для будь-яких технічних вимог;
  • замовлення в цифровому, автоматичному режимі всіх потрібних деталей та сировини в необхідному обсязі;
  • відстеження всього шляху готової продукції до кінцевої точки від складу.

Крім того, після реалізації товару, виробник стежить за якістю своєї продукції. Виробник здатний простежувати умови роботи продукту, змінювати віддаленим методом налаштування і параметри, попереджати споживача про можливі несправності, займатися оновленням програмного забезпечення, ну а після закінчення терміну служби – прийняти вироби під утилізацію.

Таким методом зараз виготовляються практично всі побутові речі, починаючи сковородами і закінчуючи смартфонами. Компанія Apple в минулому році приступила до переробки утилізованих старих смартфонів своєї фірми. Роботизовані механізми в автоматичному режимі розбирають девайси, при цьому важливі деталі відбираються для повторного використання. Інші ж елементи айфонів утилізуються з практично повною відсутністю шкоди для навколишнього середовища. Концепція коллаборативні роботи «Четвертої Індустрії» являє собою знак нескінченності, що уособлює нескінченну взаємодію виробника зі споживачем.

Німецькі розробники «Індустрії 4.0» виділили список головних принципів свого дітища, дотримуючись яких виробники мають можливість впровадження сценаріїв революції в свої підприємства:

  • Сумісність. Даний принцип означає, що всі пристрої, машини і люди здатні взаємодіяти між собою;
  • Прозорість. Цей принцип плавно випливає з першого. Виходячи з існуючих в реальному світі об’єктів промисловості, створюється віртуальна цифрова копія. Вона відтворює абсолютно всі процеси, що відбуваються в реальності на виробництві. Вся отримана інформація про процеси збирається в єдиному місці;
  • Підтримка. Зміст даного принципу в тому, що цифрові системи підказують людині про правильне рішення, тому що комп’ютерні системи постійно збирають, аналізують і візуалізують всю інформацію. При цьому існує можливість повної заміни людини машинами для виконання небезпечної або одноманітної роботи;
  • Масштабність. Четвертий основний принцип полягає в тому, щоб автоматизація відбувалося максимально повним, тобто всюди, де тільки це можливо. Там, де промислові роботи можуть виконувати роботу без втручання людини, одного разу відбудеться повне заміщення. Людині лише відводиться роль спостерігача, який може підключитися до процесу при виникненні непередбачуваних ситуацій.

Через це змінюється бізнес-модель виробництва, так як перехід промисловості на нові принципи вимагає нових рішень. Натомість орієнтування на бережливе виробництво, компанії переходять в режим випуску партій продукції обсягом в одну одиницю. Але все одно економія зберігається: автоматизоване виробництво набагато економічно в плані енергії, а також підтримує максимально низький рівень бракованої продукції та відходів.

Процес трансформації виробництва іменується революцією через те, що відбувається зміна не поверхово, а радикально. Вся індустрія виробляє перестроювання з самого верху до низу. Бізнес-плани змінюються, з’являються нові підприємства, легендарні і загальновідомі світові бренди зникають, не встигнувши перейти на цифрові технології.

Ну а споживач втомився від масового «ширвжитку» і вимагає унікальної продукції, в якій є індивідуальність. Хто застав СРСР напевно не забули випуск одноманітних предметів, починаючи від посуду і закінчуючи меблями. Виробничі підприємства просто завалювали країну незліченними тиражами однакового товару. Починаючи від Східного Берліна і закінчуючи Владивостоком все виглядало однаково: люди, автомобілі, будинки і квартири, вулиці. Наступні покоління вже виросли під час цифрових технологій, в той час, коли всім вже відкритий весь світ.

Ці покоління звикли, що весь світ різних пропозицій перед ними відкритий. Тепер кожен намагається підкреслити свою індивідуальність. Досить лише згадати, скільки існує варіантів одягу з різноманітними принтами і квітами, яка доступна в один клік.
Компаніям, які звикли випускати однаковий товар, необхідно перебудовуватися під вимоги клієнтів, щоб залишитися на плаву. І тут не обійтися без «Індустрії 4.0», чиї принципи дозволяють отримати список переваг, які просто неможливо досягти, використовуючи технології і підходи минулого. Це дозволяє компаніям досягати персоналізованих, індивідуальних замовлень, чим досягається лояльність клієнтів. Застарілі виробничі приміщення перебудовуються в «розумні», і починають випуск практично штучної продукції під індивідуальні замовлення. До того ж це дозволяє знизити витрати і створювати унікальні товари за вартістю, яку можна порівняти з масовою продукцією.

Крім величезних «плюсів» для виробничих компаній, Індустрія 4.0 дарує максимальну зручність і для споживача. Перебуваючи в будь-якій точці світу, можна в будь-який момент зайти в додаток від, наприклад, Adidas, або ж відвідати їх офіційний сайт, підібрати будь-яку модель спортивного взуття, надати їй необхідне забарвлення, оплатити даний товар і чекати посилку, яка надійде протягом декількох днів . При цьому вартість буде такою ж, як і неунікальний товар цієї ж фірми.

Компанії-виробники мають велику здатність за пропозицією індивідуальних опцій своєї продукції для покупців, що значно відбивається на збільшенні прибутку. За спеціальним, індивідуальними замовленнями випускаються також і автомобілі, їх начинка, двигуни, комп’ютерна техніка, смартфони. Даний список унікальних товарів можна перераховувати дуже довго. Деякі великі виробники створюють власні філії, де поштучно виробляється продукція під конкретних замовників.

Підприємства, де автоматизація виробництва сталася максимально широко, домоглися рекордно низьких витрат на випуск індивідуальної продукції. Цифрова система за кілька секунд сама перебудовує необхідне обладнання під конкретне замовлення, тоді як ручна робота зайняла б це набагато більше часу і ресурсів.

Компанія Tesla справила роботизацію всіх своїх виробничих приміщень, і це дозволило розгорнути виробництво безпосередньо в Каліфорнії, а не в Китаї, як це спочатку планувалося. Це дозволило добитися колосальної вигоди, адже в іншому випадку довелося б оплачувати працю робітників в Китаї, а також витрачати кошти на транспортування автомобілів.

«Четвірка» дозволяє впливати на промислову обстановку глобально. Адже саме четверта революція дозволила компанії Tesla в рекордні терміни обігнати лідерів минулих революційних проривів в промисловості.

Саме через вплив принципів Індустрії 4.0 багато відомих виробників, такі як Adidas, Nike, Siemens повертають свої виробничі приміщення назад на «батьківщину». Роботизація виробництв дозволяє миттєво підвищити швидкість і оптимізувати виробництво.
Можливо, вас зацікавлять наступні розділи сайту:

Напишите нам

×
Write to us

×
Напишіть нам

×